Zastanawialiście się kiedyś po co na półkach sklepowych tyle różnych śmietan? 36%, 30%, 18%, 12%, 10%…co to właściwie znaczy? Podczas ostatnich zajęć Chemia w kuchni rozszyfrowaliśmy tę zagadkę. Dowiedzieliśmy się czym charakteryzują się emulsje, których przykładem jest śmietana. Ponadto sprawdziliśmy jakie to ma znaczenie w przygotowaniu deserów. Mniam…
Czytaj więcejCzy surowy ziemniak ma takie same właściwości jak ziemniak ugotowany? Oczywiście, że nie! Na ostatnich zajęciach Chemia w kuchni, sprawdziliśmy m.in. działanie katalazy, enzymu obecnego także we krwi człowieka. Poza tym obserwowaliśmy zjawisko plazmolizy i deplazmolizy. Trudno wyobrazić sobie, że surowy ziemniak to organ składający się z żywych komórek, reagujących na bodźce zewnętrzne…
Czytaj więcejW tym tygodniu pierwszoklasiści wyruszyli do baśniowej krainy tańca i muzyki. W teatrze Palladium oglądali najsłynniejszy balet Piotra Czajkowskiego ,,Jezioro Łabędzie”. To ponadczasowa opowieść mówiąca o walce dobra ze złem, o potędze uczuć. Łabędzie z baśniowej krainy zabrały nas na swych skrzydłach do baletowego świata księżniczki Odetty.
Czytaj więcejOur stay in Valkenswaard is coming to a close. Thursday evening students presented a variety of skills while performing on the stage in front of the audience of peers and teachers. The shows included national dances, songs and mini spectacles. Memories of the great atmosphere, things seen, places visited and most of all, sense of
Czytaj więcejA day in Amsterdam. We left early to experience the city as much as we could but towards the end we felt we just barely scratched the surface. A trip included a visit to the Rijksmuseum, boat cruise on the canals and walks through the old town.
Czytaj więcejW środowy wieczór zakończyła się Olimpiada Kreatywności. Nasze drużyny zmierzyły się tego dnia z Wyzwaniami Na Już. Choć nie obyło się bez tremy, wszyscy poradzili sobie bardzo dobrze. Bawiliśmy się też świetnie, biorąc udział w warsztatach, atrakcjach, poznając inne drużyny i spędzając razem czas. Wracamy z naszej pierwszej Olimpiady DI pełni wrażeń i w oczekiwaniu
Czytaj więcejJuż w poniedziałkowy wieczór nasze kreatywne drużyny z klas trzecich pod okiem trenerki p. Ani Wuttke-Wieczorek zameldowały się na Ceremonii Otwarcia XVII Ogólnopolskiej Olimpiady Kreatywności Destination Imagination! Towarzyszyły nam ogromne emocje, które zenitu sięgnęły podczas rywalizacji we wtorkowych Wyzwaniach Drużynowych. A już w środę przed nami Wyzwania Na Już – trzymajcie kciuki!
Czytaj więcejFun in Valenkswaard continues. Students start their day with a brief warm-up after breakfast and continue on in their subgroups with their supervisors until the evening hours with small breaks for food and drink. Evenings are usually big gatherings of fun and dance in the multilanguage crowd.
Czytaj więcejPlanes, traines and automobiles. We have arrived in good time to start the activities at the Europeshire. Our Polish team is already making waves and mixing in with the participants from Spain and France.
Czytaj więcejA project presentation enthusiastically created and masterfully delivered. Class 1b in its entirety worked on a project – A Day in a Life of a …..”. The professions they chose varied from a waiter, teacher, doctor, vet, police officer to some more artistic venues like a ballerina or a photographer. Lots of fun creating it
Czytaj więcej