Aktualności Szkolne

HALLO BERLIN – 6 klasa na wyjeździe językowym

18 października klasa 6 ruszyła pociągiem na wycieczkę integracyjno-językową do Berlina. Organizatorem wycieczki oraz przewodnikiem po tym niemieckim mieście była p.Kasia Sękowska. Dzieci przez 4 dni zwiedzały największe i najbardziej znaczące zabytki Berlina takie jak: Siegessaule, Tiergarten, Brama Branderburska, gmach Parlamentu, Under den Linden, Berliner Dom, Rothes Rathause, Neptunbrunnen, Fernsehturm, Alexandraplatz, KaDeWe, studio filmowe Babelsberg,

Czytaj więcej

Wybory do Samorządu Szkolnego-znamy już wyniki

14 października odbyły się wybory do Samorządu Szkolnego naszej szkoły. Po podliczeniu głosów zostali wyłonieni przedstawiciele, którzy będą reprezentowali swoją klasę w Samorządzie. klasę 4a reprezentować będzie: Kostek Kutera przedstawicielem 4b jest: Olaf Rylski przedstawicielem 5 kl jest: Antek Robiński klasę 6 będzie reprezentować: Lena czerwińska a I gimnazjum: Krzysztof Galla   W najbliższą środę

Czytaj więcej

Urodziny wrześniowych jubilatów w kl.6

W październiku klasa 6 świętowała urodziny swoich kolegów i koleżanek, urodzonych we wrześniu. Takie „imprezy” będą odbywać się co miesiąc. Dzięki temu każdy uczeń klasy będzie miał swoją chwilę, by poczuć się wyjątkowo. Kiedy stół został już przygotowany i zastawiony, wszyscy odśpiewali „sto lat” dwójce jubilatów: Malwinie i Maksowi T. po czym zaczęli świętować Jeszcze

Czytaj więcej

Klasa 2a w Pałacu z 1001 nocy

Na lekcji muzealnej w Pałacu pod Blachą przenieśliśmy się w zaczarowany świat bajki. Słuchaliśmy opowieści o Ali Babie i 40 rozbójnikach, weszliśmy do Sezamu, w którym napełniliśmy worki skarbami. Poznaliśmy różne przyprawy oraz kamienie. Lekcja była ciekawa. A potem był spacer Traktem Królewskim i wizyta w piekarni- musieliśmy nakarmić nasze młode ciałka.

Czytaj więcej

Właściwości soli

Sól to substancja chemiczna, z którą spotykamy się niemal każdego dnia. Znajduje się w składzie wielu produktów spożywczych, zmienia właściwości smakowe potraw oraz cieszy się niechlubnym określeniem „biała śmierć”. Na ostatnich zajęciach „Chemii w kuchni” przede wszystkim skupiliśmy się na jej właściwościach konserwujących oraz zjawisku określanym plazmolizą. Zapraszam do obejrzenia galerii!

Czytaj więcej

Mieszaniny substancji

W jaki sposób oddzielić kredę od wody? Odpowiedź na to pytanie prawdopodobnie nikomu nie sprawi trudności. Czy jednak każdy potrafiłby wskazać odpowiednią metodę: krystalizację, sedymentację a może dekantację? Uczniowie I gimnazjum na pewno nie mają już z tym problemu. Zapraszam do obejrzenia galerii!

Czytaj więcej

Ślubowanie Klas Pierwszych

4 października odbyła się w naszej szkole doniosła uroczystość – ślubowanie uczniów klasy pierwszej oraz pierwszej klasy gimnazjum. Wzięli w niej udział przedstawiciele Zarządu, Dyrektor Szkoły pani Małgorzata Tarka, rodzice, uczniowie oraz nauczyciele. Pierwszaki wykazały się znajomością praw i obowiązków, z humorem mówiły o swoich szkolnych powinnościach, twierdząc, ze nauka to mila rzecz.Tradycja zatoczyła koło,

Czytaj więcej

Dzień Flory i Fauny

W poniedziałek obchodziliśmy w naszej szkole Światowy Dzień Flory i Fauny. Z tej okazji wysłuchaliśmy audycji, z której dowiedzieliśmy się m.in, że koty mają 32 mięśnie w każdym uchu i słyszą nawet drgania w przewodach elektrycznych oraz, że mrówki są prawdziwymi siłaczami w świecie przyrody. Ponadto na lekcjach przyrody rozpoznawaliśmy gatunki drzew na podstawie liści,

Czytaj więcej

Bezpłatne zajęcia komputerowe dla seniorów

Profesor Wnuczek to akcja społeczna organizowana przez Społeczne Towarzystwo Oświatowe. Obejmuje zajęcia edukacyjne dla seniorów (osoby w wieku 55 lat i starsze). Uczestnicy nie ponoszą żadnych kosztów w związku z udziałem w akcji. Zakres tematyczny zajęć to podstawy obsługi komputera. Jak wyglądają zajęcia Zajęcia prowadzone przez jedną osobę dorosłą (informatyka), wspieraną przez uczniów. W ramach

Czytaj więcej

Jajko w roli głównej

Tags : 

Z jajkami spotykamy się codziennie pod rożnymi postaciami. Na ostatnich zajęciach „Chemii w kuchni” poznaliśmy budowę jaja oraz badaliśmy wpływ różnych czynników, tj. octu i alkoholu, na białko i skorupkę. W rezultacie dowiedzieliśmy się, jak sprawdzić czy jajko jest surowe, czy ugotowane oraz jak zrobić gumowe jajko. Zapraszam do obejrzenia galerii!

Czytaj więcej