Wiosna już tuż, tuż. Przed Wami pierwszy numer Gazetki z Piątki. Życzymy miłej lektury 🙂 Redakcja
Czytaj więcejJak pokazać ukształtowanie terenu w 3D? Wystarczy trochę plasteliny lub modeliny i bardzo dużo wyobraźni. Tego ostatniego nie brakuje uczniom klasy 4a, którzy na ostatniej lekcji przyrody wykonali modele wypukłych form terenu.
Czytaj więcej“Nie marnuję” to akcja wolontariatu szkolnego, mająca na celu przeciwdziałanie marnowaniu żywności. Wolontariusze przekazali Uczniom wiedzę, dlaczego tak ważne dla nas i naszej planety jest dbanie o cenne pożywienie. Posiłki, już nie są wyrzucane. Wolontariusze oddają je do pobliskiej Jadłodzielni.
Czytaj więcejCzy drożdże, sodę oczyszczoną i ocet można wykorzystać do pompowania balonów? Na ostatnich zajęciach Chemia w kuchni przekonaliśmy się, że tak! Poznaliśmy również czynniki wpływające na szybkość reakcji chemicznych. Zagadka: Który balon jest cięższy, z CO2 czy napompowany powietrzem wydychanym z płuc? Młodzi chemicy już wiedzą…
Czytaj więcej7 marca 2023 roku odbyły się XVI Zawody Pływackie o Puchar Dyrektora Szkoły STO na Ostrobramskiej. Naszą szkołę reprezentowało 23 uczniów i pokazali się ze świetnej strony! Uczniowie startowali w takich konkurencjach: styl grzbietowy, dowolny, klasyczny, motylkowy oraz dwie sztafety w stylu zmiennym.Medale zdobyli:Sztafeta 4x25m stylem zmiennym – Srebrny medalMałgosia Siekierska klasa 3Diana Wenedisiuk klasa
Czytaj więcejDzisiejsze święto upłynęło w niezwykle miłej atmosferze. Były kwiaty, słodkości, niespodzianki. Radiowęzeł Paryska nadawał muzykę dla Uczennic i Nauczycielek. A dzisiejsza „Kartka z kalendarza” brzmiała tak:
Czytaj więcejNa ostatniej lekcji biologii, uczniowie klasy 5 obserwowali budowę różnych gatunków mchów. Ponadto poznali ich znaczenie w przyrodzie a także wykonali własne preparaty mikroskopowe.
Czytaj więcejMózg wieprzowy ma owalny kształt, dość miękką konsystencję i pofałdowaną powierzchnię, która otoczona jest błoną. Na lekcji biologii, uczniowie klasy 7 obserwowali te i inne cechy mózgu. Dodatkowo wykonali również preparaty mikroskopowe oraz przekonali się co się dzieje z białkiem pod wpływem gorącej wody.
Czytaj więcej