Aktualności Szkolne

Wesołych Świąt

Wesołego Alleluja życzą Wszystkim uczniowie klasy 1a!  

Czytaj więcej

Powitanie Wiosny w klasie 2a!

Były ręcznie wykonane stroje, dobrą muzyka ,piosenki, słodki poczęstunek i pisanie listów do Pani Wiosny!  

Czytaj więcej

KANGUR MATEMATYCZNY

Good luck!! Klasy drugie podjęły wyzwanie podczas Międzynarodowego Konkursu Matematycznego KANGUR MATEMATYCZNY!  

Czytaj więcej

Konkurs na stanowisko Dyrektora Dwujęzycznej Społecznej Szkoły Podstawowej nr 5 im. Zawiszy Czarnego STO

  Ogłoszenie konkursowe z dnia 20 marca 2024 r. na Dyrektora Dwujęzycznej Społecznej Szkoły Podstawowej nr 5 im. Zawiszy Czarnego STO w Warszawie Cel, przedmiot i podstawa przeprowadzenia konkursu: celem konkursu jest wyłonienie kandydata na stanowisko Dyrektora Dwujęzycznej Społecznej Szkoły Podstawowej nr 5 im. Zawiszy Czarnego STO w Warszawie (dalej: DSSP nr 5), działającej na

Czytaj więcej

Klasa 1 pisze listy do Przyjaciół z Ukrainy

W ramach szkolnych projektów nawiązaliśmy kontakty ze szkołą na Ukrainie. Dostaliśmy piękne listy z których dowiedzieliśmy się o zainteresowaniach  naszych kolegów i koleżanek, o ich pragnieniach, ulubionych potrawach, kolorach, zwierzętach. Ochoczo zabraliśmy się do odpisywania. Nasze listy już wkrótce dotrą na Ukrainę.   

Czytaj więcej

Poznajemy kolejne funkcje programu TinkerCAD – SuperKoderzy z Paryskiej

Podczas zajęć nasi uczniowie poznali kolejne funkcje programu TinkerCAD. Nauczyliśmy się poruszać wewnątrz aplikacji, a także rozmieszczać przedmioty na stole roboczym z wykorzystaniem kolejnych narzędzi programu.  

Czytaj więcej

Bita śmietana

Zastanawialiście się kiedyś po co na półkach sklepowych tyle różnych śmietan? 36%, 30%, 18%, 12%, 10%…co to właściwie znaczy? Podczas ostatnich zajęć Chemia w kuchni rozszyfrowaliśmy tę zagadkę. Dowiedzieliśmy się czym charakteryzują się emulsje, których przykładem jest śmietana. Ponadto sprawdziliśmy jakie to ma znaczenie w przygotowaniu deserów. Mniam…  

Czytaj więcej

Właściwości ziemniaków

Czy surowy ziemniak ma takie same właściwości jak ziemniak ugotowany? Oczywiście, że nie! Na ostatnich zajęciach Chemia w kuchni, sprawdziliśmy m.in. działanie katalazy, enzymu obecnego także we krwi człowieka. Poza tym obserwowaliśmy zjawisko plazmolizy i deplazmolizy. Trudno wyobrazić sobie, że surowy ziemniak to organ składający się z żywych komórek, reagujących na bodźce zewnętrzne…  

Czytaj więcej

Jezioro Łabędzie – święto sztuki dla pierwszaków

W tym tygodniu pierwszoklasiści wyruszyli do baśniowej krainy tańca i muzyki. W teatrze Palladium oglądali najsłynniejszy balet Piotra Czajkowskiego ,,Jezioro Łabędzie”.   To ponadczasowa opowieść mówiąca o walce dobra ze złem, o potędze uczuć. Łabędzie z baśniowej krainy zabrały nas na swych skrzydłach do baletowego świata księżniczki Odetty.  

Czytaj więcej

Europeshire – highlights.

Our stay in Valkenswaard is coming to a close. Thursday evening students presented a variety of skills while performing on the stage in front of the audience of peers and teachers. The shows included national dances, songs and mini spectacles. Memories of the great atmosphere, things seen, places visited and most of all, sense of

Czytaj więcej