Europejski Dzień Zdrowego Żywienia

  • 0

Europejski Dzień Zdrowego Żywienia

W poprzednim tygodniu 08.11.2022 obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania.

Uczniowie klas 1-3 wzięli udział w konkursie plastycznym pt.; Zdrowe śniadania na dzień przywitanie. Uczniowie mieli za zadanie narysować produkty, które stanowią podstawę zdrowego śniadania. Teczka z pracami uczniów pękała w szwach, a wybór najlepszych prac okazał się bardzo trudnym zadaniem. Każda praca była wyjątkowa
i pokazywała jak powinno wyglądać zdrowe żywienie. Slogany wymyślone przez Uczniów były bardzo kreatywne i pasujące do ich narysowanych zdrowych posiłków. W klasach pierwszych wyróżniono dwie prace Leona M. i Poli W. z klasy 1a. W klasach drugich Helena W. oraz Franciszek Sza. z klasy 2B. W klasie 3 byli to Franek P. oraz Iga F.

 

Klasy 4-6 przygotowywały na świetlicy śniadanie dla przyjaciela. Kreatywność
i pomysłowość uczniów nie miała końca, Pełnowartościowe śniadania wyglądały bardzo apetycznie i estetycznie, a wiadomo, że bardzo często wygląd posiłku decyduje czy chcemy do zjeść. W klasach czwartych nagrodzono kolejno Antonina A., Pola K. i Dominik G. z klasy 4b. W klasach 5-6 zwycięscy przedstawiali się kolejno Kira T., Hania K. i Helena M. z klasy 5.

 

Klasy 7-8 wzięły udział w konkursie: Fakty i mity o jedzeniu. Na terenie szkoły rozwieszone zostały karty  zawierające prawdę lub fałsz o zdrowy żywieniu. Uczniowie mieli cały dzień, żeby na kartach odpowiedzi zaznaczyć czy ich zdaniem dany slogan był faktem czy mitem. Zadanie okazało się o tyle trudne, że nikomu nie udało się udzielić wszystkich dobrych odpowiedzi. Najwięcej punktów zdobyło trzech uczniów z klasy 7 Wiktor B., Adam O. i Ignacy M.

 

Pani Monika odwiedziła wszystkie klasy 1-3 oraz klasy 4 i opowiadała o zdrowym żywieniu, piciu odpowiedniej ilości wody, o Piramidzie Zdrowego Żywienia oraz Aktywności Fizycznej, a także o spożywaniu 5 porcji warzyw i owoców każdego dnia. Dzieci dostały specjalną książeczkę, w której przez kolejne 30 dni mają właśnie zaznaczać ile porcji warzyw i owoców udało się im spożyć każdego dnia.

 

W czwartek naszą szkołę odwiedziła pani dietetyk Justyna Mizera (dietetyk sportowy pracujący z kadrą narodową zapaśników), która po prelekcji o zdrowym żywieniu i  zwróceniu uwagi na trafne czytanie etykiet zamieszczonych na opakowaniu, przygotowała do degustacji koktajle owocowo-warzywne. 

Pani dietetyk podpowiadała jak zaplanować swój posiłek zgodnie z zasadami zdrowego żywienia. Pytań nie było końca.

 

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania przerodził się w Paryski Tydzień Zdrowego Jedzenia. Brawa dla wszystkich uczniów. Gratulacje dla zwycięzców.


Przekaż 1,5 Procent!

Bierzemy udział w projektach:

Szkoła Prowadzona Przez:

Subskrybuj Nasz Biuletyn